2012. október 16., kedd

Almás-morzsás sütemény

Egyik leggyorsabb és legfrappánsabb vendégváró süteményem. Nyári tapasztalataim alapján mások alig egy éves csemetéje is szívesen fogyasztja - ha mást nem, hát csak az almás részét ;) Egyébként azóta a júliusi látogatás óta ígérem egy ismerősünknek, hogy fent lesz a recept itt, a blogon is. Na, most talán végre igen.
A recept egyébként Stahl Judittól jön, sok éve már, hogy tévés főzős műsorában szembejött velem, és gyorsan felírtam. Aztán kipróbáltam. Azóta csinálom. Ha eszembe jut. Nála most így van fenn az oldalon (így biztos).

Nu, akkor íme a recept:

1. lépés
Almakészlet megmosása, hámozása, kimagozása, szeletelése.


2. lépés
Almaszeletek rottyantása méretes serpenyőben, margarinon / vajon, vaníliás cukorral. EXTRÁZÁS esetén javaslataim: mazsola, dió, rum vagy bor.
Ezen művelet alatt simán el lehet rágcsálni az előbb lehántott almahéjakat egyébként. Vitamin.




3. lépés
Rottyantott alma tepsibe helyezése. Tepsi kivajazása nem szükséges, hiszen azon előkezeltük a gyümölcsöt az imént.


4. lépés
Külön keverőtálban 20 dkg liszt, 10 dkg vaj/margarin (tehát arányokat tekintve 2 adag liszthez 1 adag zsiradék) kézzel történő összedolgozása oly módon, hogy még véletlenül se legyen egynemű az állaga. Minél morzsásabb, törmelékesebb, azaz pl. smarnihoz hasonló a dolog, annál jobb. Ha valaki igényli, cukrot (~12 dkg) vagy csipet sót (is) tehet hozzá.



5. lépés
Tepsibe, a rottyantott alma tetejére oszlatni a morzsás cuccot.


6. lépés
Ezután a tepsit sütőbe toljuk, és cca. 35-45 percig sütjük a bennelevő finomságot. Akkor jó, ha sötétsárgás színű lesz a teteje. Az almának nem kell átsülnie, a tetőnek igen, de az is hamar megy.


Attól izgalmas az egész, hogy a teteje ropogós lesz, a belseje meg meleg és krémes és csupa ízes. Jó étvágyat! És köszönöm a türelmet, Judit & Julcsi! ;)










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...