2012. január 20., péntek

Szakácsoknak való - 2. rész

Nu, akkor jól bemutatom, mi lett a tengernyi tökből.
Először is elkészült a tökös lecsó tökfőzelékkel -csak miután elfogyott a tökös palócleves. Erről nincs képem. Majd a következő fagyasztó-robbanáskor lesz, jó?
Aztán készült egy ipari adag tök-kuglóf. Na, erről már van képem.
A receptet egy jóbarátnénktól kaptuk sok éve, amikor egy ópusztaszeri tanyán irgalmatlan méretű, mégis zsenge cukkinik teremtek, több nyáron át. (emlékeztek még rá, Körtécskék?)
A recept pofonegyszerű. Így szól:
30 dkg cukkini, reszelve
4db egész tojás
18 dkg cukor
20 dkg vaj (olvasztva) /vagy olaj
10 dkg dió / mogyoró / mandula
40 dkg liszt
3 teáskanál fahéj

1 zacskó sütőpor





Az elkészítés is ilyen gyors (újabban már dagasztógép nélkül is megy a dolog, csupán egy evőkanál van a kezemben...) Tojást, cukrot, vajat, diót, reszelt cukkinit (tököt ugyebár), fahéjat, sót, lisztet, sütőport egymással összevegyítünk, azaz habosra keverünk.



Sütőformát kikenjük (én újabban az olaj után grízzel öntöm ki a formát), masszát beleöntjük, előmelegített sütőben kb. 190 fokon, kb. 1 órát sütjük.



Kuglófformában különösen szép lesz. Ugye?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...